Selecteer een pagina

Waarom Collageen gebruiken?

COLLAGEEN VEZELS IN DE OPPERHUID, DE LEDERDHUID (DERMIS)

Collageenvezels beïnvloeden de huidstructuur en de stevigheid van binnenuit. Ons lichaam maakt zelf Collageen aan.

Maar na ons 25ste jaar maakt het lichaam steeds minder goed zelf collageen aan. Vanaf ons 30ste jaar gaat de collageensynthese zienderogen achteruit. En nà ons 50ste jaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer zelf aan!

aloë vera gesneden bladd

Oorzaak en het gevolg

hiervan zorgen voor meer rimpels en cellulitis. Door de afname van collageen verdwijnt de huidelasticiteit. Zo ook het slapper en dunner worden van de huid bij ouderen.

Daarnaast zorgt deze afname ook dat spieren en gewrichten minder soepel worden. Zo wordt het lichaam stijver en kun je minder soepel bewegen.

COLLAGEEN

bevindt zich overal in je huid. De bovenste laag van je huid is de opperhuid (epidermis), waar de huidcellen zich bevinden.

Daaronder zit je lederhuid (dermis) en dan pas krijg je het onderhuids bindweefsel (hypodermis). In deze laag bevinden zich belangrijke onderdelen van je huid, zoals bloedvaten en haarzakjes.

Daar tussen zit veel elastine en collageen.

ELASTINE

is een eiwit die zorgt voor de elasticiteit van je huid. De lederhuid bestaat uit ongeveer 30% collageen. Die samenwerking tussen collageen en elastine zorgen voor de stevigheid, soepelheid en elasticiteit van de huid.

WELKE COLLAGEEN TYPES BESTAAN 

bestaan er in ons lichaam?
Er zijn veel verschillende types collageen. Maar de eerste drie types collageen zijn daarbij het belangrijkst.

  • Collageen type 1 bevindt zich vooral in de huid, haar, nagels, botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen en bloedvaten.
  • Collageen type 2 zie je terug in gewrichten, tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd en luchtpijp.
  • Collageen type 3 zorgt in de huid, bloedvaten en weefsels voor wondherstel.

COLLAGEEN TYPE 1, 2 en 3

Collageen type 1 omvat 90% van het collageen in ons lichaam. Zo bevat het rundercollageen, het collageen voor type 1 en 3 collageen. Deze zijn belangrijk voor de groei en herstel van de botten pezen en huid.

Daarentegen bevat viscollageen voornamelijk collageen type 1. Bovendien bevat viscollageen hydroxyproline. En dit aminozuur is een belangrijk onderdeel van de huid, de wanden van bloedvaten en andere bindweefsels.

Hieruit blijkt dus dat van alle collageen types, Type I dus het meest belangrijk voor bindweefsel. Kort gezegd de beste keuze  voor de meeste mensen en de meeste toepassingen.