De zon is gezond maar elk uur van de dag in de zon zitten kan zelfs gevaarlijk zijn. Je huid veroudert sterk door zo lang te zonnebaden. Daarom geef ik je in dit blog 9 tips, zodat je toch zorgeloos kunt zonnen.
De zon zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit. Letterlijk en figuurlijk. De huid kleurt door aanmaak van beschermend pigment iets donkerder. Je loopt er dan minder bleekjes bij. De zon zorgt ook voor aanmaak van vitamine D. Deze vitamine hebben we nodig om gezond te blijven. Vitamine D speelt namelijk een belangrijke rol bij het in stand houden van je weerstand. En is tevens goed voor sterke tanden en botten.
1. geniet van de zon, maar zon met mate …
Zolang je de huid langzaam blootstelt aan de zon werkt het beschermingsmechanisme. Elke huid bevat pigmentcellen. Dit is een bruine kleurstof die de huid tegen uv-straling beschermt. Wanneer de huid gebruind is, dringen er minder uv-stralen door de huid. Maar dat betekent niet dat het minder gevaarlijk is. Ga dus niet de hele dag in de zon zitten, maar een paar uur per dag.
2. en geen zon tussen 12 en 4 …
Waarom is deze tijd zo cruciaal? Omdat in de zomer de zon loodrecht boven onze aarde staat. De zonnestralen zijn dan op zijn sterkst en komen dus nog sterker op onze huid terecht. Er is nu geen barrière zoals de ozonlaag die ons extra bescherming biedt.
3. laat je huid voorzichtig wennen aan de zon …
door elke dag een beetje langer te zonnebaden. Wanneer je weinig in de zon hebt gezeten, zal de huid ook sneller reageren op uv-stralen. Je beschermingsmechanisme werkt nog niet zoals zou moeten. De huid kleurt sneller rood en verbrandt dan sneller. Te veel uv-straling in één keer is schadelijk voor je huid en voor je gezondheid. Uv-stralen verouderen je huid. Fijne lijntjes gaan diepere lijntjes worden. Uiteindelijk worden dit de rimpels. Wie zo min mogelijk rimpels wil, kan beter zo min mogelijk zonnen. Ga je toch zonnebaden let dan op de tijd. Bouw deze tijd langzaam uit, totdat je huid er aan gewend is. Zo krijgt je huid een gezonde kleur, zonder te verbranden.
4. en help je huid bij het wennen aan de zon …
door op tijd een korte zonnebankkuur te pakken (max. 3x) . Dit is dan een ideale oplossing om je huid alvast voor te bereiden op de zon. Vooral wanneer jij een lichte huidskleur hebt of wanneer je snel verbrandt. Je huid moet nog wennen aan de zon. Je zet je beschermingsmechanisme alvast aan het werk. Doe dit ook bijvoorbeeld wanneer je naar zonnige oorden gaat waar de zon hoger aan de hemel staat. Maar ook op wintersport. De uv-straling is sterker omdat de sneeuw het zonlicht weerkaatst.
5. smeer je ‘s ochtends al in …
wanneer je al weet dat je de zon in gaat. Doe dit dan ‘s morgens al nà het douchen. Je lichaamshuid is nog lekker dampig en neemt zo de zonnebrand beter op. Gebruik voor je gezicht een sunblocker met een hogere SPF factor. Omdat de huid van het lichaam dikker is, is een lagere SPF factor voldoende. Behalve de plekken waar de zon nooit komt. Deze plekken hebben dan weer wel extra bescherming nodig. Herhaal dit smeren. Hoe vaak? Dit is afhankelijk van welk huidtype je bent. Je hebt in totaal 6 verschillende huidtypes. Ook wel de classificatie van de huidtypen volgens Fitzpatrick.
6. en smeer minstens elke twee uur …
je huid opnieuw in, zo nodig vaker. Ook dit is sterk afhankelijk van je huidtype. Hoe lichter de huid hoe vaker je smeert. Wanneer je buiten sport, smeer je dan van tevoren goed in. Kwetsbare plekken zijn je neus, oren en schouders. Wanneer je makkelijk transpireert, smeer dan vaker dan eens per twee uur. Zweet (vocht) werkt als een soort lens en verandert het brandpunt. Waardoor zonnestralen intenser worden. Dit zelfde geldt ook voor nat in de zon liggen. Ook door zout (zee)water heb je te maken met extra reflectie van de uv-stralen. Je huid heeft ook dan extra bescherming nodig. Nà het zwemmen dus ook weer extra smeren. Ook al vermeldt het zonnebrandmiddel dat het waterproof is, toch extra smeren.
7. want met een zonnebrandproduct word je ook bruin …
je geeft je huid alleen extra bescherming tegen uv-straling. Het is een fabel dat je met een zonnebrandproduct minder bruint. Je beschermingsmechanisme is al aan het werk en zorgt voor een diepere en egalere kleur. Wie zich onvoldoende beschermt tegen de zon, loopt de kans om lelijk te verbranden. Een lichte verbranding geeft een rode, roodbruine en soms pijnlijke huid. De rode kleur is een waarschuwingssignaal. Meestal ontdek je dat te laat. Je voelt dit heel goed tijdens het douchen. Dan voel je pas hoe gevoelig je huid is. Bij ernstige verbranding ontstaan blaren en is de huid rood gezwollen. Het zonnebaden kun je dan voorlopig vergeten. Van belang is om verbranding zoveel mogelijk te voorkomen. En je huid krijgt ècht wel een kleurtje zónder te verbranden. Je beschermingsmechanisme is immers al aan het werk!
8. draag een pet of zonnehoed …
met een brede rand. Zeker wanneer je weet dat je voor langere tijd in de zon loopt, fietst, sport, wandelt, zwemt of een dagje aan het strand bent. De weerkaatsing van het water maar ook onze mooie witte stranden reflecteren en versterken de uv-stralen. Een hoofddeksel beschermt je gezicht extra. Zo voorkom je huidveroudering én verbranding. Mannen opgelet! Draag ook een pet als je kalend bent. Zo voorkom je een verbrand hoofd. En nog erger je voorkomt een zonnesteek!
9. èn draag een zonnebril …
die beschermt je huid tegen kraaienpootjes rondom je ogen. Deze ontstaan omdat je met je ogen knijpt (als je tegen het zonlicht inkijkt doe je dat automatisch). Diepere lijntjes worden rimpels! En dat wil je juist zo lang mogelijk uitstellen … Ik draag zelfs een pet èn een zonnebril tijdens hardlopen (zweet) en zwemmen (reflectie water).
Bonus tip: Scrubben en peelen …
wanneer jij optimaal wilt zonnebaden maar vooral ook langer bruin wilt blijven. Dan kun je minimaal 24 uur van tevoren je lichaam en gezicht scrubben of peelen. Dode huidcellen die op de opperhuid liggen, verwijder je met peelen of scrubben. Je huid is als het ware ‘bloot’ en kan nu makkelijker uv-stralen en vitamine D opnemen. Bovendien kleurt je huid dieper en egaler bruin. En blijft zo voor langere tijd er mooi en glanzend uitzien. De beste tijd om dit te doen is ‘s avonds. Dan heeft je huid nog de hele avond en nacht de tijd om te herstellen.
Waarschuwing!
Ga uit de zon als je huid vreemd reageert. Zoals huiduitslag, huidziekte, bultjes, jeuk, zonneallergie of bij (extreem snelle) verbranding. De huid krijgt dan meer uv-straling dan hij aan kan. Twijfel je of heb je een huidziekte, vraag advies aan je huisarts. Veilig en zorgeloos zonnebaden staan voorop.
Kun je helemaal niet goed tegen het zonnebaden? Maar je wilt wel de voordelen van de zon. Doe dit dan ‘s morgens vóór 10 uur. Nà je reiniging en zonder crème of wat dan ook op je gezicht. En doe ook dit met mate en bouw het op. Zowel de aanmaak van vitamine D als je beschermingsmechanisme gaan dan toch aan het werk. Laat wel je zonnebril af! Je ogen nemen de meeste Vitamine D op. ‘s Morgens geen tijd dan kun je dit ook nà vijf uur ‘s middags doen. Maar ook dan geldt ‘met een blote billen gezicht 😉’.
Smeren, smeren en nog eens smèrren (op z’n Tilburgs)…
is dan het belangrijkste wanneer je zonder zorgen de zon in wilt. Gebruik voor je gezicht altijd een sunblocker: vanaf april tot en met september. Breng deze na het reinigen van je gezicht ’s morgens op. Herhaal een half uur voordat je naar buiten gaat. Ga je sporten, wandelen, zwemmen of zonnebaden, smeer je dan meerdere keren per dag in.
Een dagelijkse beschermingscrème met SPF30 factor is dè oplossing om huidveroudering tegen te gaan!
Gebruik voor je lichaam ’s morgens meteen nà het douchen ook een zonnebrand. Je huid is dan dampig en lekker warm. Zo neemt je huid het zonneproduct beter op. Deze lichte olieachtige zonnespray zorgt voor onmiddellijke bescherming na het aanbrengen. Ga je sporten, wandelen, zwemmen of zonnebaden, spray de plekken die blootgesteld zijn aan de zon, meerdere keren per dag in.
👉 Ga hier naar zonproducten.